Flammenküche met asperges en gerookte eendenborst

Met het idee witte asperges te maken in mijn achterhoofd liep in de supermarkt tegen gerookte eendenborstfilet aan. Mjam, die eend smaakt vast onwijs fijn bij de witte asperges. En zo was de flammenküche met witte asperges en gerookte eendenborstfilet geboren. Hou je niet van eend, dan smaakt de flammenküche ook heerlijk met rauwe ham.Een flammenküche is een soort pizza maar dan gemaakt van brooddeeg.

Het leuke aan dit recept is dat je het jezelf zo makkelijk kunt maken als je wilt en hoe je het ook doet, het ziet er sowieso uit alsof je je hebt uitgesloofd. Dus win-win!

Flammenkuche met asperges en gerookte eendenborstfilet

Benodigdheden voor één flammenküche:

Bij het maken van de deeg kun je kiezen voor de makkelijke weg. Je kunt namelijk zo’n rol kant en klare pizzadeeg in de supermarkt kopen en dit beleggen. Het is natuurlijk veel leuker om het deeg zelf te maken. Het is niet moeilijk, het kost wel even wat tijd, het deeg moet namelijk wel een tijdje rijzen.

Voor het flammenküchedeeg

  • 150 gram brooddeeg
  • 5 gram droge gist
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 100 ml lauwwarm water
  • Snufje zout
  • Deegroller (heb je die niet? Een fles wijn volstaat ook)
  • Bakplaat bekleed met bakpapier

Voor de topping

  • 2 grote of drie kleine witte asperges
  • 50 gram gerookte eendenborstfilet/rauwe ham
  • Een halve rode ui in ringen
  • 30 gram oesterzwammen (of champignons)
  • Handje rucolasla
  • 100 ml crème fraiche (aangezien je de room verwarmd, is zure room niet geschikt)
  • 1 theelepel grove mosterd

 

Zo maak je de flammenküche met asperges

Maak het deeg

Meng alle ingrediënten bij elkaar in een kom tot een soepel deeg. Bestuif een werkblad of grote (brood)plank licht met wat meel en kneed het deeg nog een minuut of twee. Het deeg ik goed als het niet meer blijft plakken aan je vingers. De nat? Voeg dan voorzichtig wat meel toe. Te droog? Doe er wat olijfolie bij.

Zet het bolletje deeg vervolgens weg en leg er een natte theedoek overheen. Laat het vervolgens ongeveer één uur rijzen op kamertemperatuur.

Bereid de topping voor

Week de asperges even in water en schil ze met een dunschiller over de gehele lengte en snijd de uiteindes eraf. Kook de asperges in een grote pan (of als je hebt een aspergepan) met ruime hoeveelheid water in 5 minuten gaar.

Bak de rode ui en de oesterzwammen in wat olie (olijfolie of kokosolie) totdat ze een lekker bruin kleurtje hebben.

Klop de crème fraiche en de mosterd los in een kommetje.

Maak de flammenküche

Leg het gerezen deegbolletje op een met bloem bestoven (werk)plaat en rol het met een deegroller (of wijnfles) uit tot een ovaal van ongeveer 15 cm bij 30 cm. Leg het ovale deeg op de met bakpapier bekleedde bakplaat.

Bak de flammenküche en beleg het

Besmeer het deeg met een laagje crème fraiche mengsel en bak de deeg vervolgens in 15 minuten op 220 graden tot een goudbruin flammenküche.

Haal het gebakken deeg uit de oven en beleg het met de overige ingrediënten. Eet smakelijk!

Liever glutenvrij?

Voor een glutenvrije flammenküche gebruik je ipv gewone broodmeel glutenvrije broodmeel. Die van Schär is erg goed. Ik heb zowel een glutenvrije als een ‘gewone’ variant gemaakt en toegegeven de glutenvrije was beter!

Liever zonder lactose?

Vervang dan de crème fraiche door lactosevrije roomkaas van MinusL (verkrijgbaar bij de Jumbo). Net zo lekker.

Translate»
Lees vorig bericht:
Flammenkuche met witte asperges en gerookte eend
Hmmm asperges: twee makkelijke recepten

Witte asperges, liefkozend de koningin van de groente of parel van het land genoemd zijn weer verkrijgbaar! Ik ben gek...

Sluiten