De ultieme dim sum guide. Wat is wat en wat te bestellen?

Dim sum dat aten wij vroeger wekelijks. Terwijl onze buren brood aten, mikten wij dumplings in de stoommandjes. Mijn ouders zijn opgegroeid in Hong Kong en voor hen is yum cha (Chinees voor thee drinken) eerder regel dan uitzondering. Naast dat we vaak thuis dim sum stoomden, gingen we ook ieder weekend naar een dim sum restaurant voor een sessie yum cha. ‘s Morgens of ‘s middags welteverstaan, want ook al zie je dim sum vaak als voorgerecht op de kaart staan, Chinezen ontbijten of lunchen met dim sum.

Yum cha

Yum cha betekent theedrinken. En houdt in dat je met z’n allen Chinese thee slurpt en daarbij heel veel verschillende Aziatische snacks, oftewel dim sum, deelt. Mijn vader bestelde vroeger altijd acht verschillende dim sum gerechten. Het getal acht is een geluksgetal voor Chinezen omdat het woordje acht (baat) hetzelfde klinkt als het woordje geluk (faat) in het Chinees. Dus daar zaten we dan of we met z’n viertjes waren of met z’n drieën, minimaal acht gerechten weg te werken. Toen vond ik het al fantastisch en ook nu kan ik maar geen genoeg krijgen van deze bites.

Welke dim sum bestellen?

Dim sum betekent letterlijk je hart aanraken en eigenlijk spreek je sum niet uit met een korte u, maar zeg je sam, zoals mijn naam 🙂

Wist je dat er zo’n 2000 verschillende soorten dim sum zijn. De meest bekende dim sum zijn ha kauw en siu mai, maar er zijn er zoveel meer. Maar welke moet je dan bestellen als je eenmaal bent neergestreken in een dim sum restaurant? Welke dim sum is het lekkerst? En welke dim sum moet je bestellen als je eens een keer wat anders wilt proberen?

Gestoomde dim sum

Er zijn zoveel verschillende gestoomde dim sum. Variërend in deegsoort, vulling en vorm. Mijn favoriete gestoomde dim sum is de cha siu bao (zie hieronder), ik ben benieuwd welke jouw lievelings is.

dim sum ha kauw Chinees

Ha kauw

Dim sum met garnaal: Ha kauw

Ha kauw is zeker niet onbekend bij de meesten. Een dun plakkerig en doorzichtig deegvelletje van tarwe verbergt een stevige vulling van garnaal. Idealiter zit er een hele garnaal in het deegpakketje.

Sea Palace dim sum Amsterdam restaurant

Siu mai

Dim sum met garnaal en varkensvlees: Siu Mai

Siu mai is een deeghapje dat aan de bovenkant open is. Het deeg wordt gemaakt van tarwe en de vulling bestaat meestal uit varkensvlees, fijngehakte garnalen, bamboescheuten, shiitake en eventueel nog andere smaakmakers zoals waterkastanje. Maar je vindt ook ngau siu mai (ngau betekent koe), een siu mai van rundvlees. En sommigen experimenteren verder. Bij restaurant Ron Gastrobar Oriental hebben ze bijvoorbeeld kai (kip) siu mai en siu mai met St. Jacobschelpen op de kaart staan.

Gestoomde broodjes met varkensvlees: Cha siu bao

Jaaah cha siu bao is mijn favo steamed bun waar ik me helemaal ziek aan kan eten. In Hong Kong liggen deze tasty gestoomde broodjes vaak in de etalage van dim sum restaurants te stomen. Ik sta er dan vaak kwijlend bij. Maar of een cha siu bao goed is hangt af van het feit of het broodje lekker zacht is en de vulling van (Kantonees gemarineerd bbq varkensvlees) lekker sappig en goed op smaak is. De smaak moet niet te zoet en ook weer niet te zout zijn. Is dat allemaal in orde is, dan heb je een goede cha siu bao.

dimsum Amsterdam restaurant

Cheung fan

Gevulde gestoomde rijstvellen: Cheung fan

Langwerpige glazige deegvellen van rijstbloem gevuld met delish stuff zoals cha siu (yes wederom die gemarineerde bbq pork), garnalen of rundvleesgehakt.

Haal je gevulde deegvel even lekker door de gezoete sojasaus zodat het de smaak lekker kan opzuigen. Echt zonder het sausje is de cheung fan minder lekker.

dim sum lotus leaf

Lo mai kai

Gestoomde rijstpakketjes gevuld met kip: Lo mai kai

Open het pakketje van lotusblad en binnenin vind je een cadeautje van sticky rice en bijvoorbeeld kip, laab cheung (speciale Chinese gestoomde worst), shiitake, cha siu en andere hartige lekkernijen.

dim sum asian food

Lai wong bao

Gestoomde custard bun: Lai wong bao of lin yong bao.

Ik sluit mijn dim sum sessie graag af met zoete broodjes zoals lai wong bao of lin yong bao. Beiden zijn zachte zoete broodjes van brooddeeg waarvan de eerste een kern van zoete custard heeft. De tweede heeft een vulling van zoete lotusbonenpasta. Hmmm ik kan er geen genoeg van krijgen.

dimsum dumpling guide gids

Siu long bao

Dumpling gevuld met bouillon: Siu long bao

Siu long bao’s zijn tongverbranders ten top. Het deegvelletje van tarwemeel houdt namelijk een tasty bouillon gevangen. Oppassen dus als je een hap neemt. Oh en voordat je een hapje neemt, dip je je Asian bite in het zure azijnsausje.

Gestoomde dim sum bestellen

Ben je als een gek bezig om de Chinese benaming van deze dim sum snacks uit je hoofd aan het leren. Stop! Want de uitspraak luistert heel erg nauw, dus tenzij je een ontzettende talenknobbel hebt en in een mum van tijd de Chinese klanken zo eruit kunt persen, laat gewoon het lijstje hieronder zien. Dan weet je zeker dat je de juiste gerechten op tafel krijgt.

Ha kauw: 蝦餃
Siu mai: 燒賣
Cha siu bao: 叉燒包
Cheung fan: 腸粉
Lo mai kai: 糯米雞
Lai wong bao: 奶皇包
Siu long bao: 小笼包

Download de volledige dim sum guide

Een klein lesje Kantonees Chinees

Wil je dan toch een beetje indruk maken aan de dim sum tafel? Hier een aantal Kantonees Chinese woordjes die je erin kunt gooien:

Ha = garnaal
Ngau = koe, maar ook rundvlees
Kai = kip, maar ook kippenvlees
Chu = varken, maar ook varkensvlees (wordt overigens in deze gerechten niet genoemd)
Taan = ei
Bao = broodje

Gebakken en gefrituurde dim sum

Naast de dumplings die uit een gestoomd mandje komen, zijn er ook tal van gebakken en gefrituurde dim sum gerechten. Wat ik zo fijn vind aan deze dim sum is dat de structuur heel anders is en ik hou gewoon van een crunch in mijn mond.

dim sum wat te bestellen

Lo bak ko

Gebakken rettich: Lo bak ko

Lo bak ko is zo lekker, vooral als je het dipt in een pittige chili saus. Het is een gebakken snack dat gemaakt wordt van geraspte rettich, gedroogde kleine garnaaltjes en laab chung (Chinese worst). Krokant van buiten en zoet en zout tegelijk van binnen.

dim sum bestellen chinees

Haam sui kok

Deegballen met vlees en groenten: Haam sui kok

Haam sui kok is een favoriet van velen. De gefrituurde citroenvormige deeg pasteitjes kraken als je je tanden erin zet. Vervolgens volgt een zachte laag van rijstdeeg en daarna een smeuïge hartige vulling van varkensvlees, gedroogde garnalen, waterkastanje, veggies en shiitake. Echt doe mij een berg van deze!

dim sum restaurant Amsterdam

Cha siu sow

Pasteitjes gevuld met cha siu: Cha siu sow

Dat je met cha siu eindeloos kunt variëren blijkt wel uit het feit dat je dit smakelijke vleesje als vulling in heel veel verschillende gerechten tegenkomt op de dim sum menukaart. Cha siu is ook heel erg fijn in een gefrituurd deegpakketje. Één van de lekkerste cha siu sows at ik laatst bij dim sum restaurant Sea Palace in Amsterdam.

dim sum guide chinees eten

Lien jong tjien tjeui tjai

Zoete sesamballen: Lien jong tjien tjeui tjai

Eather you hate it or you love it. Chinezen zijn dol op deze mierzoete snack. Uit ervaring weet ik dat de meeste westerlingen deze suikerbom niet zo kunnen waarderen, maar ikzelf ben gek op dit krokante sesamballetje met een vulling van zoete rode bonenpasta.

dim sum gids guide

Taan thaat

Gebakken eiertaartjes: Taan thaat

Taan is het Chinese woord voor ei. Taan thaat is een krokant deegtaartje gevuld met een eiercustard. Komen deze eiertaartjes je bekend voor? Dat kan heel goed kloppen. De Portugezen introduceerden in 1940 hun pastel de nata in het door hen bezette Macau, een eiland vlakbij Hong Kong. Blijkbaar lustten de Chinezen deze zoete lekkernij wel en zo werd de taan thaat geboren.

Gebakken en gefrituurde dim sum bestellen

Hoppa toon deze lijst aan de bediening en je tafel staat zo vol met heerlijke krokante en knapperige dim sum.

Lo bak ko: 蘿蔔糕
Haam sui kok: 鹹水角
Cha siu sow: 叉燒酥

Lien jong tjien tjeui tjai: 煎堆
Taan thaat: 蛋撻

Download de volledige dim sum guide

Dit waren mijn favo gestoomde en gebakken dim sum snacks. Mis jij jouw lievelings? Let me know en wie weet komt hij wel tussen de lijst.

Even andere dim sum proberen

Heb je zin om eens wat anders te proberen? Er zijn ook dim sum dishes met ingrediënten die je als Nederlander niet iedere dag eet. Wat dacht je van kippenvoeten, nee niet poten, want dat is het been van de kip. Ik heb het over de voeten waar het pluimvee op rond scharrelt. Of een stoofpotje van koeienmaag. Echt ik kan je vertellen, dit is niet te doen lekker. Dus als je dit lastig vindt, even verstand op nul en echt even proeven met je smaakpapillen.

dim sum wat is wat bestellen

Ngau paak yip

Gestoomde koeienmaag: Ngau paak yip

De koeienmaag wordt in dunne repen gesneden en gestoomd met knoflook en zwarte bonenpasta (tausi) met als resultaat een smaakexplosie in een stoommandje.

Gestoofde koeienmaag: Ngau tzop

Ook in een stoofpotje is koeienmaag niet te versmaden. Deze stoof van koeienmaag heeft een hele diepe smaak en de stukjes maag zijn lekker chewy.

Gestoomde kippenvoetjes: Fong sauw

Gefrituurde kippenvoetjes die gemarineerd zijn en daarna gestoomd.

Deze bijzondere dim sum bestellen

Laat deze lijst zijn en voor je het weet zet je je tanden in deze dim sum gerechten.

Ngau paak yip: 姜蔥牛柏葉
Ngau tzop: 牛雜
Fong sauw: 豉汁鳳爪

Download de volledige dim sum guide

Dim sum restaurants in Amsterdam

Ok als je nu geen trek in dim sum hebt gekregen 🙂 Hop hop naar een dim sum restaurant. Het nieuwe Cha House, Ron Gastrobar Oriental, DIM SUM NOW en Happyhappyjoyjoy toveren zo wat gestoomde lekkernijen op tafel, maar als je eens wat andere dim sum wilt proberen kan ik je aanraden naar een traditionele dim sum restaurant te gaan.

Bij restaurant Sea Palace kun je heerlijk authentiek dim sum eten. Maar ook bij Oriental City en Hoi Tin kun je heel erg lekker dim sum snoepen.

Leave a Comment

DutchEnglish
Read previous post:
Poke Market Amsterdam poke bowl
The Poké Market nieuwe poké bowl delivery spot

 Poké bowls, de food hit van afgelopen zomer zie je ook in 2017 weer voorbij komen. En goed nieuws voor...

Close