Momofuku recept voor pittige worst met tofu en rice cake

Chinese gerechten daar kun je bij mij altijd blij mee maken. De Chinese keuken is zo ontzettend divers en vaak zijn de gerechten heuse smaakbommetjes. Ik ben dol op de Kantonese keuken. Ik ben ermee opgegroeid en het is iedere keer weer een trip down memory lane. Maar de laatste tijd ben ik ook steeds meer aan het genieten van Oosterse gerechten uit de Sichuan keuken.

Sichuan chinese gerechten

De Sichuan keuken vindt haar oorsprong in het Zuidwesten van China, in de regio Sichuan. Anders dan gerechten uit de regio Kanton zijn de oosterse gerechten een stuk pittiger. Chilipepers, Sichuan pepers (wat eigenlijk geen peper is) en andere pittige oosterse ingrediënten vind je dan ook vaak terug in de gerechten. Handig om te weten voordat je een snoekduik maakt in één van de heerlijke Chinese gerechten.

Momofuku recept van David Chang

En het leuke is dat je als je de juiste Aziatische ingrediënten in huis haalt, je heel erg makkelijk zelf Chinese gerechten kunt maken. Één van mijn favoriete Sichuan gerechten is de mapo tofu. David Chang van het New Yorkse Momofuku heeft een geweldig recept voor dit gerecht in zijn kookboek staan. Een Chinees recept met lekker wat pit en waarin onder andere gehakt, veel pepertjes, zijden tofu en rice cake in gaan. En wie weleens bij één van de Momofuku restaurants heeft gegeten of David Changs tv-programma Mind of a Chef heeft gezien, weet dat Chang een koning is in mindblowing gerechten bedenken en maken.

Chinees recept mapo tofu Momofuku style

In dit Aziatische recept geeft Chang zijn eigen draai aan de klassieke mapo tofu. En het fijne is dat dit heerlijke Oosterse gerecht makkelijk zelf thuis te maken is als je alle juiste producten in huis hebt gehaald. Dus even hop een trip naar een goede Chinese toko en je bent klaar om dit Chinese recept te koken.

Benodigdheden Momofuku mapo tofu met pittige worst:

Recept chinees gerecht

(Voor 4 tot 6 personen)

  • 125 ml zonnebloemolie (of een andere olie met een neutrale smaak, dus geen olijfolie)
  • 3 grote uien (in ringen gesneden)
  • 2,5 theelepel grof zeezout
  • 450 gram varkensgehakt (of half om half)
  • 40 gram gedroogde rode pepertjes
  • 2 teentjes knoflook (in dunne plakjes gesneden)
  • 2 eetlepels toban djan of ssämjang = chilibonensaus (verkrijgbaar bij een Chinese toko)
  • 1 eetlepel Sichuan peperkorrels
  • 1 eetlepel kochukaru (Koreaanse chilivlokken)
  • 6 eetlepels water
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • 1 eetlepel suiker
  • 300 gram Chinese groenten (bijv. paksoi of bimi. Gewassen en in grove stukken gesneden)
  • 8 staafjes rice cakes (te vinden in de diepvries bij de toko, in stukjes van 2,5 cm gesneden)
  • 225 gram zijden tofu (uitgelekt)
  • 100 gram bosui (zowel het witte als het groene deel in ringen gesneden)
  • 55 gram Chinese gefrituurde uitjes

Zo maak je dit Chinese gerecht:

Verhit twee eetlepels olie in een wok of hapjespan op een redelijk hoog vuur. Voeg na een minuut of twee de uien en een halve theelepel zout toe. Laat de uien goed rondom bakken en blijf roeren. Wanneer de uien gelijkmatig bruin zijn en gekrompen zijn (duurt ongeveer 10 minuten). Zet het gas terug naar een matige vuurtje en laat de uien terwijl je af en toe roert in zo’n 20 minuten lekker goudbruin worden.

Verhit in een andere wok of hapjespan een eetlepel olie. Zet het vuur op matige hoogte en rul hierin de gehakt in zo’n 10 minuten. Schep het gerulde gehakt in een kom en zet apart om later te gebruiken.

Zet de wok of de hapjespan waarin je het gehakt hebt geruld zonder te wassen terug op het vuur en verhit hierin de resterende olie. Zet het vuur op matig en laat de olie heet worden. Voeg de gedroogde chili toe en verhit ze voor ongeveer een minuutje. Wanneer er geur van de pepertjes afkomt, ben je goed bezig. Voeg de knoflook toe en bak rondom maar laat het niet verkleuren. Haal de wok of pan van het vuur en roer de detoban djan of ssämjang (chilibonensaus), de Sichuan peperkorrels en de chilivlokken door de chilipepers en knoflook.

Chinees koken recept

Zet een grote pan met ruim water en flink wat zout op. Zodra het water kookt voeg gooi de rice cakes erin. Kook ze gaar in zo’n 2 tot 3 minuten. Giet de rice cakes af.

Voeg het water, de gekookte uien en gerulde varkensgehakt aan het chiliprutje en roer alles goed door elkaar. Voeg de sojasaus, suiker en het resterende zout er doorheen.

Chinees koken Aziatische ingredienten

Zet de pan op een gemiddeld vuurtje en voeg de Chinese groenten toe. Kook de groenten in 3 tot 5 minuten beetgaar onder af en toe roeren.

Doe de zijden tofu in een hoge kom en klop het tot een romige massa met een garde.

Voeg nu de gare rice cakes en de romige tofu bij het gehakt en chiliprutje en roer alles door elkaar.

Schep je Momofuku style mapo tofu op diepe borden of in Chinese kommetjes en smullen maar!

Chinese gerechten recept Aziatisch

 

Translate»
Lees vorig bericht:
Restaurant Floreyn Amsterdam
Hollandse smaken in een nieuw jasje bij Restaurant Floreyn

Restaurant Floreyn leukt sinds eind vorige maand de Albert Cuypstraat in de Amsterdamse Pijp op. Lees verder

Sluiten